Blogia
PRO-EDUCART, UN MÓN MÉS JUST, SOLIDARI I EQUITATIU ÉS POSSIBLE!!

Agenda PRO-EDUCART

Memòria Històrica poesia i cançó per a un temps nou a El Salvador

Memòria Històrica poesia i cançó per a un temps nou a El Salvador

Coordinadora de Comunicacions: Rosa Ruiz   Foto: Imma Jiménez

El divendres va tenir lloc a l’Auditori de la Fundació Caixa de Sabadell l’acte, organitzat per PRO-EDUCART, Memòria històrica, poesia i cançó per a un temps nou a El Salvador. Amb aquest acte, l’ONG volia homenatjar els milers d’homes i dones que han donat la seva vida per la llibertat i per la lluita pel respecte pels drets humans a aquell país centre-americà.

L’acte va començar a les vuit del vespre amb una breu presentació de PRO-EDUCART i amb un sentit record a Vicenç Ferrer, en forma d’aplaudiment del públic. En la presentació, a part de mostrar els diferents projectes que l’ONG té a la zona del Bajo Lempa, es va donar a conèixer el projecte de memòria històrica al qual es destinaran els diners recollits amb el donatiu dels assistents a l’acte.

 

També es va felicitar la periodista Rosa Maria Calaf, que just aquella mateixa tarda acabava de rebre la notícia que el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de la Generalitat li havia atorgat el Premi Nacional de Periodisme, "per la molt digna culminació, l’any 2008, d’una dilatada i exemplar trajectòria com a reportera internacional a TVE i pel seu compromís com a flamant presidenta del Centre Internacional de Premsa de Barcelona".

 

Després, l’actriu Pepa López i Rosa Maria Calaf van llegir textos relatius a màrtirs salvadorencs com Farabundo Martí, Rutilio Grande, Òscar Arnulfo Romero, Madeleine Lagadec, entre d’altres. També es va recordar els sis jesuïtes assassinats a la Universitat Centre-americana de El Salvador el 16 de novembre de 1989, cas que té presentada una querella a l’Audiència Nacional espanyola contra 14 militars salvadorencs.

 

A continuació, el cantant salvadorenc Carlos Pacheco va cantar algunes cançons de trova, que van donar pas a una nova lectura de textos sobre els màrtirs, per acabar amb la lectura d’alguns poemes del nou llibre, La maleta en el desván, del també salvadorenc Carlos Ernesto García.

 

L’acte va acabar amb la cançó El sombrero azul, tot un símbol per al poble salvadorenc.

 

L’ONG PRO-EDUCART va donar les gràcies als quatre col·laboradors, que ho van fer de manera desinteressada, a la Fundació Caixa de Sabadell i al Laboratorio de Ideas Goma 2 Disseny.

19 de juny a les 20'00h Auditori de la Fundació Caixa de Sabadell

PRO-EDUCART: Organitza l'acte:

MEMÒRIA HISTÒRICA POESIA I CANÇÓ PER A UN TEMPS NOU A EL SALVADOR, amb la participació de l'actriu Pepa López, l'escriptor i poeta salvadorenc Carlos Ernesto García, la periodista i corresponsal de TVE Rosa Ma Calaf i el cantant del Grupo Trova de El Salvador, Carlos Pacheco.

US HI ESPEREM!!

Memòria Històrica poesia i cançó per a un temps nou a El Salvador

CONCERT DE CARLOS PACHECO MEMBRE DEL GRUPO TROBA DE EL SALVADOR

Exposició: "Les veus de les Dones, El Salvador"

Exposició: "Les veus de les Dones, El Salvador"

Nova oportunitat per visitar l’exposició fotogràfica “Les veus de les dones, El Salvador” de la fotògrafa Tonyi Mateos. 

La mostra, que es podrà veure del 5 al 24 de maig al Centre Cívic de Cal Balsach a la Creu Alta de Sabadell,  mostra a través de 30 instantànies les dificultats que pateixen les dones al país centreamericà, centrant-se en especial en el món de la prostitució.

 

Tonyi Mateos, va ser guanyadora en la VIII mostra de joves fotògrafs de les comarques gironines.

 

Una bona ocasió per conèixer la realitat de moltes dones anònimes Salvadorenques.

 

8a FESTA DE LA DIVERSITAT A SABADELL. Exposició: "Les Veus de les Dones, El Salvador"

8a FESTA DE LA DIVERSITAT A SABADELL.  Exposició: "Les Veus de les Dones, El Salvador"

Ahir dilluns a les 19’30h, en la Sala 1 del Casal Pere Quart de Sabadell, (Rambles, 69), es va inaugurar la 8a Festa de la Diversitat de Sabadell, sota el lema “Atur, guerra, desigualtat,… Fem possible un altre món!.

 

PRO-EDUCART, ha tingut el privilegi de participar en la Festa d’enguany per primera vegada i ho ha fet inaugurant aquesta, amb l’exposició “Les veus de les dones, El Salvador”, formada per 30 fotografies en b/n i color de la fotògrafa Tonyi Mateos, la qual es va disculpar de no haver pogut assistir per greus problemes familiars.

 

La nostra companya Imma Jiménez, va llegir una nota que l’autora ens va fer arribar així com l’explicació del seu treball.

 

L’exposició la podreu visitar fins aquest diumenge 26 d’abril i per aquells que no hi sigueu a temps, tindreu l’oportunitat de visitar-la al Centre Cívic de Can Balsach a la Plaça de la Creu Alta del 4 al 24 de maig.

 

El dissabte 25, en la cloenda que es farà al Parc de Catalunya, a la plaça de l’Argub de les 10 del matí fins a mitja nit, ens trobareu a la mostra d’entitats on tindrem un lloc amb informació, venda d’artesanies i menjar de El Salvador (Pupusas, Quesadillas i orxata salvadorenca feta de morro i sèsam).

Presentación a Palafrugell del libro: "Con las maletas en el desván"

Nació en Santa Tecla (El Salvador), 1960.  Escritor, poeta y corresponsal de prensa en España, Carlos Ernesto García es autor de los libros de poesía Hasta la cólera se pudre (Barcelona, 1994) que ese mismo año aparecería en Nueva York bajo el título Even rage will rot en traducción al inglés a cargo de Elizabeth Gamble Miller y A quemarropa el amor (Barcelona, 1996). Es autor también del libro de viaje en tono novelado, El Sueño del Dragón (Barcelona, 2003), en la que narra su viaje en solitario a lo largo del río Yangsé así como del reportaje Bajo la Sombra de Sandino (Barcelona, 2007) basado en una serie de entrevistas a varios ex comandantes del Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN), entre los que es de destacar la figura del ya mítico Edén Pastora; el poemario La maleta en el desván (inédito), también traducido ya al inglés por la Dra. Gamble Miller bajo el título The Suitcase in the Attic y de la antología de poesía salvadoreña Cuscatlán hora cero (Inédita).

Invitado por la prestigiosa American Literary Transaltors Association (ALTA) que celebraba a finales de 2007 su 30º Conferencia Nacional, Carlos Ernesto visitó los Estados Unidos, oportunidad que aprovechó para presentar su trabajo literario en la Universidad Metodista de Dallas y en el Centro de la Paz de la misma ciudad, actividades que combinó con su visita al memorial de John Fitzgerald Kennedy, donde depositó un ramo de 14 rosas, momento íntimo que fuera recogido en exclusiva por la cadena Univisión, quien lo emitió en los Estados Unidos al final de su noticiero. Durante la conferencia que ALTA realizó en la ciudad de New York (1988), Carlos Ernesto fue invitado para leer su trabajo poético, coincidiendo en las jornadas de lectura con José Kozer de Cuba y el portugués Eugenio de Andrade, entre otros y ese mismo año, durante varias semanas, realizó una gira de norte a sur y de este a oeste del país, para leer su poesía en distintas universidades norteamericanas.

En la actualidad Carlos Ernesto García, es director general de la productora cultural C&Duke, escribe un libro de relatos y trabaja en varios proyectos de novela; es corresponsal en España del rotativo Diario Co Latino y del semanario Contrapunto, además de colaborar de manera habitual con otros medios de prensa. Desde finales de 198O vive en Barcelona, desde donde, invitado por diversas entidades culturales y académicas.

 

 

Exposició: "Les veus de les Dones, El Salvador" de Tonyi Mateos

PRO-EDUCART, és una organització no governamental sense afany de lucre, inscrita en el registre d’Associacions de la Generalitat, en el registre Municipal de Sabadell i en el registre Municipal de Palafrugell d’on som membres de la Taula Municipal de Cooperació. També som membres del projecte Mirades Solidàries amb Centroamèrica i el Carib.

ON SOM?.  Treballem a les zones rurals del Bajo Lempa, en el Municipi de Tecoluca, Departament de San Vicente, en El Salvador.  Centroamèrica.

QUE FEM?.
  • Impulsem i dediquem part dels postres esforços a la joventut com a eina de Desenvolupament i Transformació de la realitat de injustícia que es viu en les zones rurals de El salvador.
  • Busquem el millorament de vida de les comunitats rurals, contribuint a processos d’organització social.
  • Fomentem el desenvolupament humà sostenible, amb base a principis de justícia social sempre buscant el principi equitatiu entre homes i dones.
  • Treballem per la Cooperació directament sobre l’àrea.
  • Realitzem tasques de denúncia a la població del Nord sobre el que succeeix al Sud.
  • Organitzem actes de sensibilització sobre la realitat que es viu a El Salvador.

 

LES VEUS DE LES DONES,  EL SALVADOR.  TONYI MATEOS

 

Vaig estar a El Salvador l’any 2002 per realitzar el meu projecte final de fotografia amb l’objectiu de fer un reportatge social, de denuncia i de gènere, sobre les dones.

Aquell mateix any se celebraven els 10 anys de la signatura dels Acords de Pau de la guerra civil on la dona hi havia participat molt activament però que després va ser exclosa de molts dels programes de reinserció.

L’objectiu era el de copsar la situació en que vivia la dona salvadorenca i vaig poder comprovar que tot i la gran quantitat d’ONGs que hi treballaven al país, la major part de la població encara viu en l’extrema pobresa.   Aquesta va ser una des les coses que mes em va impactar.  L’altra, va ser la privatització de la sanitat amb el que això comporta per la població, i la tercera, els mercats, on tothom tenia alguna cosa per vendre però no veia ningú comprar res. 

Vaig treballar amb 3 ONGs.

Amb Solidaritat Internacional i MPDL, vaig visitar diferents projectes: construcció de vivendes pels retornats de la guerra i pels afectats pels terratrèmols de 2001; de producció agrícola, on les dones havien muntat una cooperativa de gallines i porcs, ho gestionaven elles mateixes; i d’atenció sanitària i psicològica.  Amb Médicos del Mundo en el projecte,  Huellas de Ángel, que s’ubica al centre de la ciutat de San Salvador i que actua amb l’atenció a la prostitució infantil.  Tot i la duresa d’aquest projecte, em va ser molt fàcil accedir a les noies, on totes tenen vides amb molts punts en comú: famílies desestructurades; drogues; delinqüència; on fins i tot les mateixes famílies les indueixen a la prostitució per a sobreviure o venen als fills.

Els vaig acompanyar en alguns dels seus àmbits d’actuació com son: l’atenció sanitària amb la unitat mòbil, que visita els prostíbuls i els carrers on es troben les noies, on es fan les proves de la Sida i la Sífilis, en l’entrega de preservatius; també, a tallers de teràpia i de seguiment a les noies amb Sida que estaven embarassades i amb fills.

El que més em cridava l’atenció era el rètol a tots els negocis: “Se Necesitan Muchachas”,  el més dur, personalment, va ser la visita a una presó per a noies menors de 18 anys on no em van donar permís per a fotografiar res.  I mal em pesi dir-ho, vaig veure que no tenen un futur millor quan surtin d’aquest centre, que el de tornar al carrer.

“Les Veus de les Dones de El Salvador”, pretén ser una mirada, una aproximació, un crit de denúncia,… la veu de moltes veus anònimes, la veu, que com diu Eduardo Galeano, és la dels desheretats.