El Salvador va celebrar dissabte de 16 de gener el 18è aniversari de la signatura dels Acords de Pau.
El Salvador va viure un conflicte armat del 1980 al 1992, que va deixar més de 75.000 morts i 8.000 desapareguts, d’acord amb l’informe de la Comissió de la Veritat de les Nacions Unides. El 16 de gener de 1992 el Govern del president Alfredo Cristiani i la comandància del FMLN van signar aquests Acords de Pau al castell de Chapultepec, a Mèxic.
Per primera vegada a la història, un president d’un govern del FMLN a El Salvador, Mauricio Funes, va presidir l’acte de commemoració d’aquests Acords de Pau, on en va reconèixer la transcendència històrica, i va dir que era un reflex de la voluntat dels salvadorencs i les salvadorenques per recuperar la importància del 16 de gener com a data clau per reprendre l’esperit d’aquests Acords, que constituïen el major contracte social de la història del país.
La lletra dels Acords fins al moment no s’havia complert en la seva totalitat, per això, el president Funes, en nom de l’Estat salvadorenc, va reconèixer públicament la responsabilitat de l’Estat en la comissió de greus violacions als drets humans i abusos de poder, i va demanar perdó per això. I va demanar que aquest perdó serveixi per dignificar les víctimes, perquè els ajudi a alleujar el seu dolor i que contribueixi a curar les seves ferides i les de tot el país, amb el desig que aquest gest contribueixi a enfortir la pau i a construir un futur d’esperança.
El president Funes també va anunciar que es crearia la Comissió Nacional de Recerca de Nens i Nenes Desapareguts, que reunirà els estàndards requerits per la Cort Interamericana de Drets Humans, per alleujar i reparar un dels sectors de les víctimes que més ha lluitat pels seus drets. Va dir que això era, a més un acte d’homenatge i agraïment a Jon Cortina.
Esperem que realment el canvi que el poble salvadorenc esperava i l’esperança que va començar el 15 de març de 2009, amb la victòria de l’FMLN a les eleccions, es comenci a materialitzar i que els Acords de Pau es comencin a complir en la seva totalitat ara que ja han complert la majoria d’edat.
El Salvador celebró el sábado día 16 de enero el 18º aniversario de la firma de los Acuerdos de Paz. El Salvador vivió un conflicto armado del 1980 al 1992, que dejó más de 75.000 muertos y 8.000 desaparecidos, de acuerdo con el informe de la Comisión de la Verdad de las Naciones Unidas. El 16 de enero de 1992 el Gobierno del presidente Alfredo Cristiani y la comandancia del FMLN firmaron estos Acuerdos de Paz en el castillo de Chapultepec, en México. Por primera vez en la historia, un presidente de un gobierno del FMLN en El Salvador, Mauricio Funes, presidió el acto de conmemoración de estos Acuerdos de Paz, donde reconoció la trascendencia histórica, y dijo que era un reflejo de la voluntad de los salvadoreños y las salvadoreñas por recuperar la importancia del 16 de enero como fecha clave para reprender el espíritu de estos Acuerdos, que constituían el mayor contrato social de la historia del país. La letra de los Acuerdos hasta el momento no se había cumplido en su totalidad, por este motivo, el presidente Funes, en nombre del Estado salvadoreño, reconoció públicamente la responsabilidad del Estado en la comisión de graves violaciones a los derechos humanos y abusos de poder, y pidió perdón por esto. Y pidió que este perdón sirva para dignificar a las víctimas, para que les ayude a aliviar su dolor y que contribuya a curar sus heridas y las de todo el país, con el deseo que este gesto contribuya a fortalecer la paz y a construir un futuro de esperanza. El presidente Funes también anunció que se crearía la Comisión Nacional de Búsqueda de Niños y Niñas Desaparecidos, que reunirá los estándares requeridos por la Corte Interamericana de Derechos Humanos, para aliviar y reparar uno de los sectores de las víctimas que más ha luchado por sus derechos. Dijo que esto era, además un acto de homenaje y agradecimiento a Jon Cortina. Esperemos que realmente el cambio que el pueblo salvadoreño esperaba y la esperanza que empezó el 15 de marzo de 2009, con la victoria del FMLN a las elecciones, se empiece a materializar y que los Acuerdos de Paz se empiecen a cumplir en su totalidad ahora que ya han cumplido la mayoría de edad.
0 comentarios