Blogia
PRO-EDUCART, UN MÓN MÉS JUST, SOLIDARI I EQUITATIU ÉS POSSIBLE!!

" Estem preocupats perquè es preveuen 18 tempestes tropicals"

Montserrat Serrano, nascuda a Sabadell, és la fundadora de l’ONG Pro-Educart. Acaba d’arribar d’El Salvador, on ha vist les conseqüències de la tempesta tropical Agatha

Montse Barderi 
Ult. Act. 28/07/2010 17:11 ASABADELL.cat  
Montserrat Serrano, nascuda a Sabadell fa 39 anys, és la fundadora de l’ONG Pro-Educart, que també té seu a Sabadell. Actualment és la gerent i responsable dels projectes d’aquesta entitat. Acaba d’arribar d’El Salvador, on ha vist directament les greus conseqüències de la tempesta tropical Agatha que ha colpejat a finals de maig al país centreamericà i els països veïns de Guatemala i Hondures. La tempesta ha provocat centenars de víctimes i grans pèrdues materials.

Quina és la situació actual?
La situació és crítica. Aquesta ha sigut la primera tempesta tropical de l’hivern i s’ha patit just després de l’anterior, Ida. Estem molt preocupats perquè esta previst un total de 18 tempestes tropicals, de les quals 10 d’aquestes evolucionaran en huracans. Normalment es formen a les costes del Carib i aquesta temporada estan previstes que es formin també al Pacífic. Com a dada significativa a finals d’octubre de 1998 van patir l’huracà Mitch just al final de l’hivern. En aquella ocasió varen caure en 24 hores 375 mm d’aigua i en el cas d’Agatha en 24 hores van caure 483 mm. Això comporta que el sòl a nivell nacional esta col·lapsat. No pot absorbir més quantitat d’aigua, provocant esllavissades de terra que s’han emportat habitatges, rius desbordats que s’han endut collites o bé com el que va passar a la zona on treballa Pro-Educart al Bajo Lempa. I l’hivern encara no ha començat.

Què és el que va passar al Bajo Lempa, on desenvolupeu els projectes?
Bé, a la zona del Bajo Lempa es troba la desembocadura del riu Lempa, el riu més gran de tot centreamèrica. Ve des de Guatemala i Hondures travessant tot el territori salvadorenc. El que ha passat és que les descàrregues d’aigua durant la tempesta tropical han estat tan fortes que han trencat el mur de contenció que separa el riu de les comunitats i això, sumat a la forta pluja constant, ha provocat inundacions dels camps de collites de blat de moro i de les cases. Per això es va haver d’evacuar diverses famílies de les comunitats afectades. Per sort, la rapidesa en l’actuació va evitar pèrdues humanes a la zona del Bajo Lempa.

Quines son les necessitats bàsiques?
Ara mateix la principal necessitat és que el MAG, el Ministerio de Agricultura y Ganaderia, institució governamental que s’ha d’encarregar de la reparació del mur de contenció fet malbé, pugui entrar amb les màquines pesades a reparar els 8 trams trencats. El problema és que amb la quantitat d’aigua que està caient, i el sòl saturat, les màquines no poden entrar pel fangueig. Això dificulta la reparació, tot i que el MAG esta compromès a arreglar-ho. I en quant a altres necessitats, doncs assegurar l’alimentació i articles d’higiene personal per a les famílies evacuades, ja que aquest cap de setmana passat vàrem tenir 100 famílies més evacuades, tot i que ja han tornat a les seves llars. Es presenta un hivern difícil on tindrem evacuats molt sovint.

Quan faran els governs alguna cosa per acabar amb el canvi climàtic?
Està demostrat que això és a causa en bona part de l’escalfament global. Mira, això no t’ho puc dic jo, però el que està clar es que és un problema greu que ens afecta a tots els habitants d’aquest planeta, tot i que a uns més que d’altres. Els que paguen una quota més elevada com a conseqüència del desenvolupament industrial dels països rics són els països en vies de desenvolupament, els països pobres. Ells paguen una taxa molt elevada perquè nosaltres vivim més còmodes cada dia.

Algun número de compte corrent per contribuir?
La Caixa 2100 0050 28 0103248805.

1 comentario

Mariona reig Massot -

Crec que en aquest moments el menys important és el canvi climàtic. Que consti que no li trec la seva importància. Hem tardat molts anys en carregar-nos el planeta i en necessitarem molts més per arreglar-ho. Tornant al tema de les persones de El Salvador, crec que ara és bàsic i fonamental l'ajuda humanitària i que tots, com a voluntaris o amb aportacions dineràries, per petites que siguin, hi hauríem de contribuir en la mesura de les nostres possibilitats i això és el que espero de la gent de bona voluntat. Endavant amb la vostra feina! Mariona Reig Massot